Support. Don’t Punish. — Ei karistustele, jah lahendustele!

Support. Don’t Punish. — Ei karistustele, jah lahendustele!

26. juuni on rahvusvaheline narkomaania ja narkokaubanduse vastu võitlemise päev.Sel päeval osalevad sajad organisatsioonid ja tuhanded inimesed üle kogu maailma kampaanias „Support. Don’t Punish. — Ei karistustele, jah lahendustele!“

Eesti psühhotroopsete ainete tarvitajate ühing LUNEST (www.lunest.ee) korraldab rahvusvahelise uimastipoliitika konsortsiumi IDPC algatatud rahvusvahelise kampaania „Ei karistustele, jah lahendustele!“ toetuseks, nagu ka uimasteid tarvitavate naiste toetuseks avaliku koosoleku.

Hoolimata asjaolust, et Eesti on ennetus- ja raviprogramme juurutades võtnud nüüdisaegse kursi uimastisõltuvuse probleemiga tegelemisele, kestab ometi edasi probleemsete uimastitarvitajate diskrimineerimine ja kriminaliseerimine. Sellepärast leiame, et „Uimastitarvitajad kuuluvad arstide, mitte politsei pädevusse!“, mis on meie korraldatud kampaaniasündmuse peamine sõnum.

Eesti riik saadab praegu maalt välja inimesi, keda on karistatud uimastitega seotud kuritegude eest. Uimastisüütegude eest kannavad karistust eelkõige uimastisõltuvushäirega inimesed. Ja neid, kes on määratud karistuse ära kandnud, karistatakse nüüd täiendavalt kuni kümneks aastaks riigist väljasaatmisega.Sel moel karistatakse koos kinnipeetavaga ka tema sugulasi, lähedasi ja lapsi.

Kutsume üles otsuseid tegevaid ametkondi iga taolise juhtumi puhul üksikasjaliselt vaagima kõiki suguluse ja ühiskondlike sidemetega seonduvaid tegureid. Mitte miski pole tugevam peresidemetest ja riigil ei ole õigust neid sidemeid lõhkuda!

„Ärge unustage, et riigist väljasaatmine puudutab ka lapsi!“

Samuti kutsume otsuseid tegevaid ametkondi üles leidma võimalusi korra muutmiseks, mille alusel võlgnikelt võlgu välja nõutakse. Riiklikult kehtestatud elatusmiinimumi äravõtmine tuleb keelustada! Uimastite tarvitamise eest määratud liigsuured trahvid ajavad inimesi „auku“, millest on raske välja tulla. Trahvisummad on nii suured, et tõmbavad vee peale meie riigis alles hiljuti tärganud uimastite tarvitamise dekriminaliseerimise ideele.

„Elatisest ilmajätmine viib kuritegelikule teele!“

Sellel, kui üldsus, riiklikud ametkonnad, tervishoiuasutused, sotsiaaltöötajad ja teenuseid pakkuvate organisatsioonide töötajad probleemseid uimastitarvitajaid häbimärgistavad, diskrimineerivad ja marginaliseerivad, on katastroofilised tagajärjed. See suurendab uimastitarvitajate haavatavust ja ühiskondlikku tõrjutust, mis omakorda toob kaasa enesestigma kujunemise ning vähendab inimeste suutlikkust panustada ühiskonna ja riigi arengusse.

Ühingu LUNEST aktivistid kutsuvad repressiivse uimastipoliitika, riigist väljasaatmise ja diskrimineerimise ohvrite lähedasi, sugulasi ja sõpru, samuti partnerorganisatsioone, tervishoiutöötajaid, apteekreid, ametnikke, ajakirjanikke ja kõiki, kes antud valdkonnast hoolivad, oma osalusega toetama avalikku koosolekut, mis toimub

2019. aasta 26. juunil Tallinnas Tammsaare pargis kell 13–15.

MTÜ LUNEST kutsub neid, kes soovivad väljendada solidaarsust, sündmusega liituma ning jagama suhtlusvõrkudes asjassepuutuvaid arvamusi, sõnumeid ja artikleid koos teemaviitega #SupportDontPunish. Ülemaailmse kampaaniapäevaga seotud fotoprojektis osalemiseks võib igaüks välja printida mõne kampaanialoosungi, pildistada end koos sellega ja saata foto e-posti aadressile campaign@idpc.net. Kõik fotod avaldatakse veebilehel www.supportdontpunish.org, Facebookis ja Fickris.

26. juuni sündmusel on võimalik avaldada toetust ja solidaarsust ka uimasteid tarvitavatele naistele ja nende püüdlustele teha lõpp sõjale uimastitega, mis soodustab naistevastast vägivalda, seab ohtu nende tervise ja võimendab uimastitega seotud ohte naistele.

Need, kes soovivad juhtida tähelepanu uimasteid tarvitavate naiste probleemidele ja vajadustele, võivad 26. juunil panna selga midagi oranži, mis sümboliseerib võitlust naistevastase vägivalla vastu, ning teha endast pilti koos loosungiga „Olen solidaarne naistega, kes võitlevad uimastisõja vastu!“ või „Toetan uimastisõja vastu võitlevaid naisi!“ ning saata foto suhtlusvõrkudes levitamiseks e-posti aadressile rlbirgin@yahoo.com.au.

Leave a Reply

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga







This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.